Posted on

DAB+ lokaal uitrol verloopt positief

Nieuws 26-5-2020

DAB+ lokaal uitrol verloopt positief

De KRCO is als belangenorganisatie voor de sector lokaal commerciële partijen, positief gestemd over de uitrol van de 22 DAB+ multiplexen welke nu door EZK zijn uitgegeven.

Als mede bedenker van het plan om als lokaal commerciële partijen gezamenlijk te gaan uitzenden in samenwerking met de lokaal publieke omroepen op de lokale DAB+ laag 6, zijn wij positief gestemd over de voortvarendheid waarmee gezamenlijke partijen goede afspraken met elkaar maken.

Gestaag komen de projecten van de grond, en staan er binnen een korte periode toch al redelijk wat lokale DAB+ multiplexen On Air. De geplande periode van maximaal 6 maanden, welke gesteld in de vergunning als aanzetverplichting, zal zo het ernaar uitziet dan ook ruimschoots bij de meeste partijen gehaald gaan worden.

De leveringen van apparatuur voor de DAB+ multiplexen verloopt door de Corona crisis hier en daar wat moeizaam. Maar wie had het ook kunnen voorspellen toen we deze plannen samen met het Ministerie van Economische zaken en het Agentschap Telecom bespraken, dat er een wereldwijde pandemie zou uitbreken waarbij vele mensen moeten vechten voor hun leven en de gehele maatschappij ontwricht is.

Inmiddels komt de levering van zenders, antennes en filters gelukkig weer goed op gang en worden de materialen uit o.a. Italië met spoed geleverd. Gezien de reguliere levertijden van 8 tot 12 weken voor filters mogen we nog niet klagen dat er al lokale DAB+ zenders in de lucht zijn, al is het hier en daar met tijdelijk beperkt uitzendvermogen.

Deze startup is alvast een goede leerschool voor de andere omroepen welke vanaf 2022 via hun multiplex kunnen gaan uitrollen. De nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen immers pas gesloten worden wanneer bekend is welke commerciële partijen er dan een vergunning gaan aanvragen. Wij voorzien wel een grote behoefte aan commerciële ruimte binnen de nog uit te rollen DAB+ multiplexen.

We zijn blij met het aantal lokale commerciële partijen welke nu al een vergunning hebben verworven. Als KRCO omroepen zijn we met meer dan gedacht in het begin van onze strijd om dit waar te maken, en zo zie je maar weer, degene met de langste adem wint.

Door vooral positief met partijen als EZK, AT en NLPO samen te werken valt er heel wat te winnen.

Gelukkig staan wij als KRCO positief tegenover de huidige ontwikkelingen en hopen dat we samen bewijzen dat lokaal commercieel, net zo normaal is als regionaal en landelijk commercieel.

Persbericht: KRCO 26 mei 2020
Auteur: T. van de Langenberg

KRCO is een vereniging welke belangen van de  Kleine Regionale Commerciële Omroepen vertegenwoordigd.

Dit doen we door de krachten te bundelen van de aangesloten leden, waarmee we hopen dat onze belangen behartigd gaan worden.

Tot op heden is er helaas nog steeds geen mogelijkheid om op kleine schaal commerciële radio te bedrijven.

KRCO wil dit segment van de Nederlandse radiomarkt graag onder de aandacht brengen bij de landelijke overheid.

KRCO vraagt de overheid om kleine FM kavels beschikbaar te stellen voor kleine commerciële omroepen die nu nog aan de zijlijn staan en graag willen toetreden als nieuwkomers op de regionale commerciële radiomarkt in Nederland.

Heeft u interesse om lid te worden van KRCO klik dan op het tabblad lid worden.

De KRCO heeft een Open Brief aan Minister Henk Kamp van Economische Zaken op de site geplaatst, deze brief kunt u hier lezen.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *